Witajcie, czy ktoś moze zakładał pompę ciepła bez fotowoltaiki> Czy jest to opłacalne czy jednak nie polecacie?
prosty przelicznik.
ilość kw jaka jest potrzebna razy cena prądu.
Zimą przy dużych mrozach może zjeść nawet 20kv na dobę no chyba, że coś jest nie tak
mój największy rachunek to 800zl. ale to tylko dlatego, że uruchomiłem pompę w momencie gdy były największe mrozy przez co grzałka też się załączała.
a tak to nie wychodzi drożej niż pelet, a nawet często wychodzi taniej i nie trzeba bawić się z piecem.
a jeśli ktoś będzie argumentował, że instalacja pompy jest droga to mnie kosztowało to 32tys - 7 tyś dotacji więc wyszło 25k
dla porównania hydraulik materiał plus robotę przy peleciaku wyliczył na ponad 30k
więc ja osobiście polecam pompę.
A co do Paneli fotowoltaicznych to nie jest sprzęt który jest niezbędny do pompy ciepła.
ludzie z peletem mogą mieć i identyczną korzyść z paneli jak ludzie z pompą ciepła.
dodatkowo aktualnie mamy system netbilingu co nie przekłada się na takie korzyści z pv jak było to wczesniej.
więc w momencie gdy Pc. potrzebuję najwięcej energi to i tak będzie trzeba kupować prąd od elektrowni więc moim zdaniem zbędny wydatek, chyba, że ktoś ma nadwyżkę pieniędzy
Jeśli zdecydujecie się na pompę ciepła, dobrze jest postawić na solidnego producenta https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/ I od siebie polecam tutaj szczególnie Vaillant.